Melodia săptămânii cu Bogdan – Matt Redman

De câteva săptămâni am simțit că trebuie să scriu povestea acestui imn deosebit – 10000 Reasons. Recunosc că am tot încercat să amân cât mai mult sau, dacă ar fi posibil să îmi caut scuze să nu îl mai scriu. 10000 Reasons este o piesă pe care trebuie să o ascult pe repeat astfel încât să uit tot și să mă pot lăsa cuprins de mesajul ei original. Am ajuns în această situație deoarece, adaptarea acestei minunății în limba română este pur și simplu o profanare. Nu intru în detalii acum, doar vă încurajez să rămâneți la versiunea originală a piesei din limba engleză.

Piesa 10000 Reasons, a fost lansată în anul 2011 de către casa de discuri Kingsway Music și este o piesă ce va fi cântată de generații. Istoria piesei începe într-o zi lungă de lucru pentru noul album, de la acea vreme, a lui Matt Redman. Se afla împreună cu colegii săi, compozitorii Jonas Myrin și Jason Ingram, în micuța lor biserică de la margine orașului Brighton, Anglia. În timp ce se pregăteau să încheie ziua Jonas îi strigă lui Redman: Hei, ia uite ce melodie am!. Matt Redman îi răspunde, în glumă: Nu mă interesează.

Din fericire, după câteva zile, la următoarea repetiție, revine la Jonas și îl întreabă despre acea melodie… și așa apare 10000 Reasons. Imediat ce Myrin începe să cânte piesa, Redman se gândește la Psalmul 103: Binecuvântează, suflete pe Domnul. Verset care devine refrenul piesei. În deschiderea piese avem doar cu acorduri de pian, ce te transpun în trecut, cu o carte de imnuri în mână, pe banca unei vechi congregații englezești. Mesajul piesei 10000 Reasons ne provoacă să cântăm întruna Domnului nostru. Să ne rugăm, să găsim cel puțin 10000 de motive de a cânta Domnului nostru.

For all your goodness I will keep on singing

10000 reasons for my heart to find

Vă provoc să ascultați și să despicați piesa originală, 10000 Reasons, iar apoi să o comparați cu adaptarea din limba română. Veți descoperi cât de superficială și ieftină este adaptarea. Sper ca, după acest exercițiu, să nu o mai cântați în limba română și să lasați imnul să dăinuiască așa cum a fost menit să fie… în limba engleză. Dacă vreți o piesă de închinare de succes, apucați-vă de compus piese românești!

Fără nicio altă introducere – Matt Redman – 10000 Reasons: