Melodia săptămânii cu Bogdan – Cristi Ianos: ‘Glorie Lui’

Trebuie să recunosc că mi-a fost foarte greu să îmi pot aduna gândurile astfel încât să pot scrie despre acest nou cover – Glorie Lui, semnat Cristi Ianoș. Despre Cristi am mai scris în urmă cu ceva timp și povesteam tot despre un cover al unei piese din limba engleză – Always a child in my eyes.

De data aceasta, Cristi ne propune o nouă adaptare, dar a unei piese românești – Glorie Lui. Piesa originală este compusă de Alin Jivan, fiind lansată în anul 2017 de către Alin și Florina Jivan. Așa cum se întâmplă în foarte multe din cazuri, cover-ul este mai reușit decât originalul piesei.

Așadar, și în cazul piesei Glorie Lui, adaptarea lui Cristi Ianoș este mult mai reușită față de versiunea originală. În cazul de față, explicația este foarte simplă, experiența muzicală a lui Cristi Ianoș își pune din plin amprenta în ceea ce privește interpretarea piesei. Ei bine, adaptarea lui Cristi Ianoș face ca piesa să fie mai elegantă, mai solemnă și în final o audiție mult mai plăcută. Cristi o interpretează cu lejeritate și reușește să transmită ceea ce trebuie, o stare de laudă Domnului.

Glorie Lui este o piesă ce se vrea a fi o piesă de laudă la adresa Domnului. Mesajul este simplu și clar de a lăuda pe Domnul nostru Isus, care a venit pe pământ pentru a ne aduce mântuirea.

Desigur, avem și câteva probleme când vorbim de această piesă. Vă puteți aminti vreuna din reclamele de la ouăle de ciocolată Kinder. În reclamă vezi cum jucarioarele surpriză sunt pline de culoare, se mișcă vesele și se asamblează singure fericite. Însă când dai fuga la magazin și îți iei oul de ciocolată, găsești de fapt niște scobitori fade și banale, care abiau stau asamblate… În opinia mea, această piesă are o problemă foarte mare: este o dicrepanță uriașă între aranjamentul orchestral și compoziție. Aranjamentul orchestral este plin de culoare, este complex, este solemn și te duce cu gândul la orchestră mare cu tot felul de instrumente. Marius Pop a creat aici un sound extraordinar de complex și plin de pasiune, care parcă te îndeamnă să lauzi pe Domnul. Iar peste acest aranjament vine compoziția… Rima împerecheată obsedant folosită, fără pic de culoare și fără pic de pasiune, sec. Compoziția este corectă, poate precaut de corectă sau mai bine zis dezamăgitor de corectă.

Glorie Lui este o piesă care promite mult, însă oferă așa de puțin… Din fericire coverul lui Cristi Ianoș, prin interpretarea sa, reușește să mai aducă puțină culoare în această piesă.

Așadar, Cristi Ianoș – Glorie Lui: